BEK-BARİL ÇALIŞMASI HAKKINDA

Başlıksız-14_Çalışma Yüzeyi 1

BEK-BARİL ÇALIŞMASI

UYGULAMA
Metronom eşliğinde (60 bpm) olacak şekilde ilk önce 4 vuruş uzun ses üflerken - 2 vuruş es yaparız.
60 bpm olmasının sebebi ise ; 1 dakika = 60 saniye
60 bpm = 1 vuruş
1 vuruş = 1 saniye denkleminden yola çıkarsak,
4 vuruş = 4 saniye olacaktır. Yani 4 saniye uzun ses üflerken, 2 saniye dinlenmiş oluyoruz.

Daha sonra bu çalışmayı :
8 vuruş uzun ses - 2 vuruş es
12 vuruş uzun ses - 2 vuruş es
16 vuruş uzun ses - 2 vuruş es
20 vuruş uzun ses - 2 vuruş es
Yapacak şekilde geliştirmeliyiz. Vuruş süresi arttıkça doğal olarak harcamamız gereken efor artacak ve bu efor içinde iyi bir nefes gerektiği içinde doğal olarak aynı anda diyaframımızı da geliştirmiş olacağız.

Bu çalışmayı giriş, gelişme ve sonuç bölümü olan bir kompozisyon gibi düşünürsek 3 temel bölümde de sesin ;

a-) pürüzsüz-temiz
b-) titremeden
c-) doğru entonasyonda (ne pes ne tiz) çıkması bizim için en önemli husustur.
Bunun içinde bu çalışmayı metronom ile birlikte bir tuner yardımı ile de yapmak en sağlıklı sonucu almamız için önemlidir.

orkuna yeni 5a

AMAÇ
Bu çalışma klarinette yeni başlayan arkadaşlarımızın büyük bir sabırla yapması gereken en önemli temel çalışmalardan biridir.

Nasıl bir bina inşaatında temel önemliyse, iyi bir klarinet icracısı olabilmek içinde bu çalışma klarinet temel çalışmasıdır.

Neden yapmalıyız ?

1-) Bu çalışma dudak pozisyonunu oturtmak için şarttır!
Klarinete yeni başlayan arkadaşlarımız başlangıçta beki her ağızlarına aldıklarında farklı pozisyonlar ile üflemek durumunda kalırlar. Çünkü beyin ve dudak koordinasyonu henüz sağlanmamış ve pozisyonun yeri tam anlamıyla ezberlenememiştir. İşte bu çalışma bu sorunu ortadan kaldırmak için önemli bir konumdadır.

2-) Dudak, yüz, çene kaslarını geliştirmek için en iyi çalışmadır!
Yeni başlayan arkadaşlarımızın embouchure bölgesinde bulunan kasların gelişmemesinden dolayı, başlangıçta 5-10 dakikalık uzun ses çalışmasından sonra kaslar yorulmaya başlayacak ve seste üfleme esnasında vibrato dediğimiz titreşimler, yine kaslara bağlı olarak tükürük fazlalığı gibi olumsuz durumlar ortaya çıkacaktır. İşte bu çalışma ile doğabilecek bu olumsuzluklar minimuma inecek veya ortadan kalkacaktır. Bu sebebten dolayı da önemli bir çalışmadır.

3-) İyi bir diyafram için önemlidir!
Yine yeni başlayan arkadaşlarımızın diyafram kasları hemüz gelişmediği için 5-10 dakika boyunca yapacağı aralıksız 8 vuruşluk uzun ses üfleme çalışmasından sonra nefes yetersizliği gibi olumsuz durumların meydana gelmesi olağandır.
Bununla birlikte İcracının nefes nefese kalması, hızlı kalp atışlarını da beraberinde meydana getirecek ve sağlık açısından rahatsız edici durumların da ortaya çıkmasına sebebiyet verebilecektir.
İşte bu çalışma sayesinde, diyafram kaslarının gelişmesi ile birlikte icracı önüne konulan uzun ses gerektiren pasajları hem nefesi yetecek şekilde hemde daha kaliteli bir şekilde icra edecektir.

4-) Kaliteli bir ton için gereklidir!
Yeni başlayan arkadaşlarımız dudak pozisyonlarını stabil hale getirip, embouchure ve diyafram kaslarını geliştirmeleri ile birlikte klarinetlerinden çıkacak ton kalitesini de büyük oranda geliştirmiş olacaktır.
Bu çalışma iyi bir ton içinde bu yüzden önemlidir.

İyi çalışmalar...

Onur SAĞLAM