CIRCULAR BREAHTİNG

15_Çalışma Yüzeyi 1

Sürekli nefes çok kolay bir teknik olup, alışması zaman alır.

Biz klarnetçiler genellikle yanakları şişirmeden çalmaya gayret gösterdiğimizden; yanaklara hava depolama gibi bir alışkanlığı edinmemişizdir. Sürekli nefeste yanakların işlevi çok önemlidir.

Çok basit olarak sistemi anlamak ve eforsuz bir şekilde denemek için bir kaba su doldurup pipet yardımıyla suyun içine sürekli hava vermeye çalışın.

Havanın diyaframda bitmesine yakın kalan nefesi yanaklara doldurun (yanağı şişirin) ve o nefesi yanaklar yardımıyla iterken burnunuzdan nefes alın.

Bu işlem olurken suyun fokurdamasında bir eksiklik olmamasına gayret gösterin. Diyaframdaki yanaklara depoladığımız havayı itmek sadece yanaklardaki kasların işleviyle olacağından aynı anda nefes almanız bu işlemi kesmeyecek ya da nefes borunuzu tıkayacak bir şey olmayacaktır. Sadece alışmak zaman alacaktır.

Bu sistemi biraz kavradığınız anda klarnet üzerinde de deneyebilirsiniz.

Başlarda yumuşak bir kamışla çalışmanızı tavsiye ederim. Tek bir ses üzerinde yaparken ses ileri itiliyor ve forse ediliyormuş gibi bir his ortaya çıkacaktır. Bir gam dizisi üzerinde bu sesin forse edildiği veya “circular breath” yapıldığı anlaşılmayabilir.