DOĞRU BİLDİĞİNİZ YANLIŞLAR 1

11_Çalışma Yüzeyi 1

❗️AkademiKlarneT ile Öğreniyorum ❗️

DOĞRU BİLDİĞİNİZ YANLIŞLAR 1 / SORU-CEVAP

SORU : Abanoz tozu sıkıştırması diye bir klarnet aldım fakat tonu bakalit bir klarnet gibi ne düşünüyorsunuz hocam ?

CEVAP : Abanoz tozu sıkıştırması diye bir klarnet olmamakla beraber bu durum 2006 yıllarından itibaren klarnet ticareti yapan “esnaflar” tarafından üretilen kelime oyunudur ! İçerisinde abanoz kelimesi geçmesi bakalit klarnetin fiyatını 3-5 değer daha fazla arttırmıştır.

Aslında abanoz tozu olarak geçen klarnet, plastik klarnet olarak bilinen bakalit klarnettir.

---------------------------------------------------------------------------------

SORU : 2.5 aydır klarnet çalıyorum. Klarnet ile ilgili forumlarda gördüğüm kadarıyla açık bek alırsam hemen Türk müziği çalabilirmişim sizce ne yapmalıyım ?

CEVAP : Açık bekin (kamış ile bekin uç kısmı arasındaki mesafenin geniş olması) Geleneksel Türk müziği icrasında kullanılan multıtonal sesleri, daha rahat çıkardığı bilinen bir gerçektir lakin bu sesleri çıkarmayı teknik olarak bilmiyorsanız-embouchure kaslarınız belli bir ivme kazanmadıysa ve bu sesler kulağınızda işitsel olarak yoksa! doğal olarak koma seslerin icrasını gerçekleştirmekte mümkün olmayacaktır.

Kısaca her yazılana inanmamalıyız ve sosyal medyada bu enstrümanla ilgili ciddi bir bilgi kirliliği olduğunu unutmayınız. İyi bir araştırmacı olarak, doğru bilgiye ulaşmak için yabancı kaynaklarıda taramak gerektiğini biliniz.

---------------------------------------------------------------------------------

SORU : 2 aydır çalıyorum kamışım çok sertti internette görüp bende maket bıçağı ile zımparaladım. Mantıklı mı ?

CEVAP : Klarnet enstrümanını belli bir seviye de çalamayan ve kamış yapısı hakkında en ufak bilgiye sahip olmayan bir klarnetist adayının, böyle bir işleme kalkışmasının tek izahı “vakit kaybıdır”

En sağlılısı ömrü biten kamışın yerine yenisi ile değiştirilmesi olsada bu uygulamanın yapılma amacı ; Performans sergilenme öncesi eğer alternatifi olmayan bir kamış varsa ve tonundan memnun olunmasına rağmen bu kamış sert durumda ise kamışa bir yeti kazandırılmak istenmesinden kaynaklı bir uygulamadır.

Nasıl uygulanacağına dair fikir vermesi açısından ;

https://m.youtube.com/watch?v=cUceTpnywwc

SORU : 4 aydır çalıyorum internette klarnet ile ilgili bir sayfada yazmışlar. Beki açmak lazımmış bende zımpara aldım ve bekimi açmaya kalktım. Fakat ses iyice çıkmaz oldu acaba neden oldu ?

CEVAP : Böyle bir işlemin yapılmasının yanlış olmadığını savunan bir klarnet hocası olarak, doğru bulmadığım mevzunun ise daha üflemeyi bilmeyen bir klarnetist adayının, kendisinin böyle birşeye kalkışmasıdır !

Ayrıca bu işlemin Türkiye’de matematiksel bir yaklaşımla yapılmayıp zımpara ile gelişi güzel (dudak ayarı-göz kararı) baz alınarak ayarlanmaya çalışılması da başka bir yanlıştır. Bu durumda ağız yatağının bozulması ve ses çıkmaması normal karşılanmalıdır çünkü her önüne gelen bek açamaz!

Sonuçta her bekin bir açısı ve her icracınında bir üfleme stiliği ve aradığı bir bek açıklığı olduğunu bilirsek bu işlemin gelişi güzel yapılmaması gerektiğini anlamış olmalıyız. Sadece el becerisine güvenerek bu işe kalkışılması sizcede saçma değil mi ?

Peki doğru yöntem nedir ?

Fikir vermesi açısından şu videoları incelemenizi öneririm.

https://m.youtube.com/watch?v=D1Mk3PcydTU

https://m.youtube.com/watch?v=hnQiiKw37EQ

İyi çalışmalar...