KLARNET BEKİ HAKKINDA

6_Çalışma Yüzeyi 1

KLARNETİN PARÇALARI

BEK (MOUTHPIECE)

Bek : Diğer adıyla ağızlık dediğimiz bu parça, klarnet enstrümanının en üst parçası olmakla birlikte klarnetten ses elde etmemizi sağlayan bölümdür. Bek klarnet enstrümanının vazgeçilmez en önemli parçasıdır.

Eski klarnet ağızlıkları ilk olarak, bir dönem klarnet yapımında da tercih edilen şimşir ağacından denenmiştir. Fakat bu ağaç, özellik olarak nemli veya kuru ortamlarda çatladığı için çok fazla tercih edilmemiş ve çalgı yapımcılarını yeni çalışmalara yönlendirmesine sebeb olmuş ve daha dayanıklı malzemeler olan cam, porselen, fildişi ve metal gibi malzemeler tercih edilmeye başlanmıştır.

1937’den sonra birçok Alman çalgı yapımcısı, ağızlığın kendisini ve hatta çalgının tamamını o dönemde Almanya’da yeni bulunan “Plexiglas” isimli bir maddeden üretmeyi tercih etmişlerdir. Plexiglass, Alman ürünü olup, 1930’lardan sonra tercih edilmeye başlanmış bir malzemedir. Bu maddenin ağızlıkları ise daha sonra yerini 1870’li yıllarda ortaya
çıkan kauçuk ağızlıklara bırakmıştır.

Ağızlık yapımında denenmiş olan ve halen kullanılan materyallerden en önemlileri kauçuk, kristal, plexiglass ve tahta(ağaç) ağızlıklardır. Bu materyallerden doğal kauçuk, günümüzde ebonit ağızlık yapımının hammaddesi durumundadır. Sülfür ile karıştırılan doğal kauçuk, büyük taş ocaklarında eritilerek ağızlık yapımında kullanılmaktadır.

Kristal ağızlık olarak bilinen ağızlıklarda ise borunun iç oyuntusu kristal-cam karışımlıdır ve ağızlık tamamen şeffaf görünümlüdür, uygun kamış seçildiğinde oldukça iyi sonuçlar vermesine rağmen, çok fazla nefes gerektirdiği düşünülmektedir.

Tahta (Ağaç) ise, nem ve ısıya karşı oldukça dayanıksız olduğundan şekli deforme olabilmekte ve kalıcılığını koruyamamaktadır.

orkuna yeni 7a