KLARNETİN GENEL BAKIMI

c1

favourite-star (1)GÜNLÜK BAKIM : Günlük çalışma sonunda, çalının bek bölümü ve gövdesinin içerisindeki ağızdan çıkan buhar birikintileri ile, üzerindeki tozun silinip temizlenmesi ve eklem mantarlarının vazelinle yağlanmasıdır.

favourite-star (1)AYLIK BAKIM : Günlük bakım işleminden sonra enstrümanın sökülerek temizlenip yağlanmasıdır. Bu bakımda icracı; reglajı bozulan veya kırılan yayları ve ayar ile bağlantısı olmayıp tek başına çalışan perde güderlerini değiştirebilir.

favourite-star (1)GENEL BAKIM : Günlük ve aylık bakımların dışında kalan işlemlerdir. Çalgı onarım teknisyenleri tarafından yapılır. Çalgının tüm olarak bakımıdır ki, güderi ve yayların değiştirilmesi, vida, mantar ve keçe ayarlarının yapılması gibi işlemleri kapsar. Bu çalgıları temizlemek için çalıcının, her kutuda bulunan yumuşak tüylü fırçayı kullanması gerekir. Bu çalgıların içini demir çubukla silmek kesin olarak yasaktır. Çalıcının yumuşak tüylü fırçayı, her zaman kutusunda bulundurması zorunludur. Eğer bu fırça yitirilmiş ise, yenisi gelene dek temizleme işlemi; bir ucuna mantar bağlanan bir ipin, diğer ucuna yumuşak bir bez parçası bağlanıp, ipin ağırlıklı ucu çalgının içerisine sarkıtılarak bezin çekilmesi biçiminde yapılır. Soluk birikintilerinin etkisiyle, güderilerin çabuk çürümesini önlemek için, bu temizliğin her çalışma sonunda aksatılmadan yapılması gerekir. Kamışlar her çalışma sonunda özenle silinmeli ve korunmalıdır. Bekler sabunlu ılık su içerisinde sık sık yıkanmalıdır.
Çalgı hiç bir zaman perdeleri üzerinde bırakılmaz.

orkuna yeni 18a

favourite-star (1)KLARNET ENSTRÜMANI DELİK TEMİZLİĞİ : Klarnet enstrümanı delikleri belli bir icra sonrasında elde biriken toz ve kirin etkisi ile tıkanır ve deliğin tıkanması ile birlikte enstrüman da akord olarak bir kaç cent pesleşmeye sebebiyet verebilir. İşte bu sebeble her daim enstrüman deliklerinin orjinal kalması ve içinin kulak çöp çubuğu yardımıyla temizlenmesi gerekmektedir. Böylelikle akord orjinal haline dönebilecek ve sağlıklı bir icraya kolaylık sağlayacaktır.

favourite-star (1)KLARNET ENSTRÜMANI GÜDERİ DEĞİŞİMİ : Klarnet enstrümanı güderileri, ağızdan çıkan buharın su olarak dönüşümü ile birlikte belli bir zaman sonra yumuşamaya başlar ve yumuşayan güderi zamanla üzerini kapadığı deliğin hava kaçırmasına sebebiyet verir. Bu sebeble de enstrüman, orjinal halinde ki performansı gösteremeyip, seste bozulmalara neden olur. İşte bu bozulmaları yok etmek adına eski güderiler yenisi ile değişdirilerek, enstrümandan hava kaçmasına engel olunmalıdır.

favourite-star (1)KLARNET REGLAJ AYARININ YAPILMASI : Enstrüman seçiminde dikkat edilmesi gereken en önemli mevzulardan biri olan reglaj ayarı ; İlk enstrüman seçiminde kişinin karşısına çıkabileceği gibi, belli bir zaman sonra da ayarlanması gereken husus haline gelebilmektedir. Reglaj yani tuşe ayarı ; hem icracının daha sağlıklı bir icra yapabilmesi hemde enstrümanını yüzde yüz verim alarak kullanabilmesi adına ciddi bir önem arz etmektedir. Klarnet bakım ve onarım teknisyenleri tarafından yapılması önemli olan bu ayar ; fazla açılan yada az açılan perdelerin-tuşelerin doğru seviyeye getirilmesi ile sağlıklı sonucu verecektir. Klarnet entonasyonunda da önemli bir rol oynayan reglaj ayarı; enstrümanınızdan tiz bir frekans yada pes bir frekans almanıza sebebiyet verebilir.

KLARNETİNİZİN BAKIM VE ONARIMINI UZMAN KADROMUZ EŞLİĞİNDE KONTROL ETTİRMEK İÇİN BİZİMLE İRTİBATA GEÇEBİLİRSİNİZ.