FİZİKSEL RAHATSIZLIKLAR

Başlıksız-17_Çalışma Yüzeyi 1

KLARNET ÇALMAYA BAĞLI FİZİKSEL RAHATSIZLIKLAR

20.Yüzyılın sonlarına doğru yapılan araştırmalar, öğrenciden profesyonel sanatçıya kadar her düzeyde klarnet icracısında, çalgı çalmaya bağlı sorunlarla karşılaşma oranının yüksek olduğunu ortaya çıkarmıştır.

1983 yılında Performans Sanatları Tıp Derneği tarafından yapılan bir araştırmada, orkestra sanatçılarının yüzde 50-55'nin bir veya bir kaç kez çalgı çalmaktan kaynaklanan şiddetli kas ve tendon rahatsızlıkları geçirdikleri saptanmıştır.

1988 yılında üniversiteye bağlı bir müzik okulunda yapılan araştırmada ise 132 öğrenciden yüzde 80 inde yaklaşık beş hafta boyunca süren kas ağrısı şeklinde beliren el rahatsızlıkları gözlemlenmiştir.

Kız öğrencilerin ise rahatsızlıklara daha eğilimli oldukları araştırmalarda görülmüştür.

FİZİKSEL RAHATSIZLIKLARIN BAŞLICA NEDENLERİ NELERDİR ?

1-) Uzun Süreli İcra : Vücudun enstrümana uyarlama yeteneğinin yeterli olmaması yani belli bir kondüsyonun üzerinde enstrümana aşırı yüklenmekten kaynaklanan bir sorundur.

2-) Yanlış Pozisyon İcrası : Hatalı vücut ve tutuş pozisyonuyla birlikte enstrümanın icrasında yanlış tekniklerin uygulanması sonucunda ortaya çıkan bir durumdur. Özellikle yeni başlayan arkadaşlarımız, iyi bir eğitmen eşliğinde klarnet eğitimi almıyorlarsa, yanlış pozisyondan kaynaklı bu olumsuz durumu yüksek olasılıkla yaşayacaktırlar.

BU FİZİKSEL RAHATSIZLIKLARIN YAŞANMASI DURUMUNDA NE YAPILMALI ?

Çalışmaların süreli olarak azaltılması gerekirse iyileşme tam anlamıyla sağlanana kadar tamamen durdurulmalı hatta özel durumlarda doktor denetiminde destek alınmalıdır. Aksi durumda rahatsızlık kronikleşebilir ve daha sıkıntı süreçlerin doğmasına sebebiyet verebilir.