KLARNET TONU HAKKINDA

Başlıksız-15_Çalışma Yüzeyi 1

Arkadaşlar bugün ki yazımızda da hep merak edilen ton konusuna ve yine sık olarak sorulan ;

"Hocam harika bir tonun var bu tonu nasıl yakalayabiliriz" sorusuna bir cevap arayacağız...

Şimdi öncelikle bana göre harika bir tonum yok, kendime göre hala tonum da eksikler var :) Çünkü bu işin sonu yok hep daha iyiye, hep daha güzele:)

Çalışmak, çalışmak, çalışmak....

KLARNET ENSTRÜMANINDA IYI BIR TON NASIL YAKALANIR ?

Elbette kovalayarak :) :) :)

Bu zamana kadar bu konu üzerine birçok makale okuyan, araştıran, gözlemleyen, birçok meslektaşımla fikir alışverişinde bulunan ve farklı onlarca materyali deneyen bir eğitmen olarak şunu belirtmek isterim ki, ton iyi bir klarnetist olma yolunda en önemli faktörlerin başında gelen bir hususdur.

PEKİ NEDEN ?

Çünkü iyi bir ton , bir klarnetisti vezir de eden, rezil de eden unsurların başında gelir.

Temiz bir ton, dinleyene verdiği lezzetin yanı sıra, icracının da enstrümanından haz almasına sebep olan unsurların başında gelir...

PEKİ İYİ BİR TON NASIL SAĞLANIR ?

Bu konu uzun bir süreci gerektirmekle birlikte teknik anlamda ; bek-baril çalışması, uzun ses çalışması, crescendo-decrescendo vb.çalışmaları yaptıktan sonra şekillenecektir.

PEKİ SADECE ÇALIŞMAK MI ?

Elbette hayır !

Doğru materyal seçimi de bu konuda çok önemlidir...

Kullanılan enstrümanın kalitesi, icracının dudağına uygun bek seçimi, o bek ile uyumlu kamış tercihi, kaliteli bir bilezik seçimi ve hatta enstrümanda kullanılan baril ve kalağa kadar diyebiliriz...

İyi bir bek ; üfleme rahatlığı, klarnetten çıkan ton, dil vurma tekniği, entonasyon gibi kavramlarda ciddi rol oynayan bir faktördür. Fakat bu faktör ; Klarnette belli bir birikim edindikten ve hakimiyet sağlandıktan sonra kendini belli eder...

Elbette iyi bir bek yeni başlayan arkadaşlarımız da belli bir farklılık yaratsa da bu başlangıçda icracıdan kaynaklı teknik yetersizliklerden dolayı çok da hissedilemez.

Bu süreç ; doğru materyaller ile ciddi bir zaman geçirdikten yani klarnet ile uzun bir sevişme döneminden sonra kendini belli etmeye başlar... :)

orkuna yeni 21a

PEKİ DOĞRU MATERYAL VE ÇALIŞMAK YETERLİ Mİ ?

Hayır !

Doğru bir materyal ve disiplinli bir çalışmada tek başına yetmiyor.

Her yeni başlayan arkadaşlarımızın başlangıçta örnek aldığı, taklit ettiği klarnet sanatçıları vardır. O kişiler gibi çalmaya çalışmak, onların kayıtlarını bol bol dinlemek ve dinlerken de sorgulayarak " burada ne yapmış, bu ton nasıl " şeklinde yaklaşımlar o sürecin kısaltılmasında ciddi rol oynayacaktır.

Gelelim diger soru olan kullanmış olduğum ekipmanlara ;

Yıllardır neredeyse denemediğim bek kalmamış olmakla birlikte yaklaşık 8 senedir "Pomarico" firmasının benim için yapmış olduğu kristal malzemeden yapılan prototip bir bek kullanıyorum.

Gerek ton, gerek üfleme rahatlığı, gerek entonasyon olsun bana en çok hitap eden bek olması sebebiyle tercih ettim.

Yine kullanmış olduğum kamış olarak Vandoren traditional 2 numara kamış kullanıyorum.

Bilezik olarak birçok bileziği denemekle birlikte, son zamanlarda BG Standart modelini, yerine göre Pomarico'nun ozel yapım bileziklerini, ve Silverstein bileziklerini tercih ediyorum.

Bunun haricinde sahnede akustiğe yakın bir tını seven biri olarak ; Dpa supercardioid ve shure beta 57 seri mikofonları tercih ediyor, efekt processörü olarak da ; korg pandora ve yerine göre Tc helicone voicelive 2 kullanıyorum.

Fakat bu setuplar yılların arayışı ile neticelenmiş olup, sizlere de kendinize uygun setup kurmanızı ve bunu da deneme yanılma yöntemi ile bulmanızı öneririm.

Burada önemli olan öncelikle nasıl bir ton, nasıl bir tını elde etmek istediğinizi kafanızda çözmenizdir.

Bu sürecin sona ermesi de bu teknik ekipmanların o istediginiz tonda size yeterli olacak mı? sorusuna bir cevap bulmakla mümkün olacaktır.

Bir sonra ki makalem de görüşmek dileği ile iyi çalışmalar dilerim.

Sevgiler...

Onur SAĞLAM