YENİ BAŞLAYANLAR İÇİN ŞARKILAR

Başlıksız-8_Çalışma Yüzeyi 1

Klarnete yeni başlayanlar için şarkı seçimi diye bir şey söz konusu olamaz. Klarnete yeni başlayan arkadaşlarımızın yapmış olduğu en büyük hata entrümanına hakim olmadan şarkı çalmaya çalışması yada klarnet eğitimi alma sürecinde ilk dersten itibaren hocaları ile şarkı çalışarak ilerlemeye çalışmalarıdır.

Bilinmelidir ki bu enstrümanın eğitimi ciddi bir süreci kapsar, bol teknik egzersizlerle önce enstrümana hakim olmayı gerektirir. Klarnette nefes ve üfleme tekniği gelişmeden, parmaklar belli bir ivme kazanmadan sadece şarkı çalmaya çalışarak ilerlemek boşa çekilen kürektir ve zaman kaybıdır.

Klarnet eğitimi iyi bir eğitmen ile nota öğrenerek, metot çalışarak geliştirilmeli ve belli bir sabırla ilerlemelidir. Bek - baril çalışmaları, uzun ses çalışmaları, köprü ve entonasyon çalışmaları, gam çalışmaları (arpej-tierces-secondes) çalışmaları bu işin olmazsa olmazıdır. Bu sebeple klarnet enstrümanı akademik düzeyde eğitim veren kurum yada kişilerden alınmalıdır. Eğitmenin klarnet bölümü üzerine konservatuvar bitirmiş olması başlangıç iyi bir kıstas olacaktır.