KLARNET SEÇİMİNDE SORUNLAR

Başlıksız-18_Çalışma Yüzeyi 1

KLARNET SEÇİMİNDE TEMEL SORUNLAR

Bildiğiniz üzere üflemeli çalgılar ailesinin en değerli üyelerinden olan klarnet enstrümanı gerek eğitim gerek icra süreciyle belli bir sabır ve çalışma disiplini isteyen özel bir enstrümandır.

Bu enstrümanın seçiminde de bir o kadar hassas olunmalıdır. Çünkü kişiye uygun bir enstrüman ile doğru bir setup kullanımı icracının performansını ciddi şekilde etkilemektedir.

Çok sevdiğim bir söz olan "alet işler el övünür" cümlesinden de yola çıkarsak, insan ne kadar usta olursa olsun doğru setup seçiminde bulunmadığı sürece kusursuz performans göstermesi mümkün olmayacaktır.

Birçok yeni başlayan arkadaşımız klarnet enstrümanında belli bir birikime ve donanıma sahip olmadığı için enstrüman seçiminde sonradan telafisi olmayan süreçler yaşamaktadırlar.

Klarnet satın alırken dikkat edilmesi gereken en önemli konu ;

İnternet üzerinden ne olduğu belirsiz sitelerden enstrüman seçiminde bulunulmasıdır.

Hem fahiş fiyatlara alınan enstrümanlar, hemde enstrümandan kaynaklanan entonasyon, reglaj, sazın sağır olması gibi sorunlar kişinin klarnetten sonradan klarnetten soğumasına sebebiyet vermektedir. Bu sorunların yaşanmaması için klarnet seçimi mutlaka iyi bir eğimen eşliğinde onun yönlendirmesiyle yapılmalıdır.

Klarnet üreten büyük firmaları hariç tutarak (Backun, Buffet, Henri Selmer vb.) konuşmak gerekirse malesef bir çok klarnet üretildikten sonra son kontrolleri yapılmadan satışa çıkartılmaktadır. Özellikle uzak doğu yapımı enstrümanlarda bu durumu sık sık görmekteyiz.

İşte bu sorunları yaşamamak adına KLARNET SEÇİMİ MUTLAKA İYİ BİR KLARNET HOCASI EŞLİĞİNDE YADA ONUN YÖNLENDİRMESİ İLE YAPILMALIDIR. İNTERNET ÜZERİNDEN ALINAN ENSTRÜMANLARIN GENELİNDE CİDDİ SIKINTILAR İLE KARŞILAŞILMASI MÜMKÜN OLACAĞI GİBİ EĞER İNTERNET ÜZERİNDEN ALINACAKSA BU İŞİ KURUMSAL OLARAK YAPAN KLARNET MAĞAZALARI TERCİH EDİLMELİDİR. ÖRNEĞİN ; www.klarnetsepeti.net

Onur Sağlam öncülüğünde 2016 yılında kurulan “KLARNET SEPETİ” bu işe gönül vermiş, yeni başlayan arkadaşlarımızın sorunlarına çözüm üretmek amacıyla kurulmuştur.

Dünyaca ünlü klarnet markalarını ve aksesuarlarını sizlerle buluşturmak amacıyla yola çıkan firmamızda almak istediğiniz ürün entonasyon ve ton anlamında Onur Sağlam tarafından seçildikten sonra, uzman teknisyenimiz tarafından da reglaj ve ağaç ise kalitesi, kontrol edilerek sizlere teslim ediliyor.

Klarnet seçimi eş seçimine benzer. İyisine denk gelmediğinizde yıllarca başınız ağrıyabilir nasıl değişdirsem diye dizinizi döver döver durursunuz. Acele etmemek, entonasyona dikkat etmek, tonunu kontrol etmek, ağaç ise çatlağı var mı diye bakmak önemlidir.

Bunu yaparkende mahalle komşularının fikirleri alınarak değil bir uzmanın eşliğinde hatunun sohbetini dinleyerek size uygun olup olmadığına karar vermek makbül olandır!

Özetle görücü usulü ile olmaz. Sevgiler…