KLARNET NOTASIZ ÖĞRENİLİR Mİ ?

Başlıksız-12_Çalışma Yüzeyi 1

Evet arkadaşlar bugün merak edilen bir başka konuya daha açıklık getirmek istiyorum.

Klarnet enstrümanı notasız öğrenilir mi ?

Sevgili arkadaşlar klarnet enstrümanı her ne kadar notasız öğretilebilen bir enstrüman olmuş olsada "notayla klarnet öğrenmek" hem bu enstrümana gönül vermiş klarnetist adayının saza olan saygısının göstergesi hemde işi akademik düzeyde ciddiye aldığının sağlamasıdır.

Bugün günümüzde "klarnet öğretiyorum" adı altında verilen bir çok klarnet kursunun notasız eğitim verdiğini (alaylı yöntem) hatta kurs veren sözde eğitmenlerin bile nota bilmediğini rahatlıkla görmekteyiz.

İnternet üzerinde klarnet şarkıları adı altında (Mİ-DO-SOL vs) adı altında bu şekilde yapılan paylaşımlar ve verilen kurslar malesef klarnet enstrümanının kimliğini zedelemekte ve sazın geçmişten günümüze kadar gelen "rakıya meze" yaklaşımına çanak tutmaktadır.

Düşünsenize okuma yazma bilmeyen biri kaç kitap bitirebilir ? yada okuma yazma bilmeyen birinin kitap yazması mümkün mü ve ne kadar sağlıklı ?

Bilinmelidir ki klarnet enstrümanın öğrenilmesi ve öğretilmesi ciddi bir süreci kapsar ve bu süreç teknik çalışmaların belli bir sistemde iç disiplin ile yapılması ile şekillenir.

Bu süreçte klarnetist adayı, klarnet üzerine yazılmış metotları inceleyerek, çalışarak ilerlemeli ve bu metotlardan maksimum performans ile yararlanması için nota bilmelidir.

Bu sebeple klarnet eğitimi almak isteyen bir aday, ders veren kurum yada eğitmen tercihinde bulunurken, nota bilen ve akademik düzeyde eğitim veren yerleri tercih ederek, parça çalmaya yönelik değil, klarnet çalmaya yönelik müfredat programıyla enstrümanını ilerletmelidir.

İyi çalışmalar...

ONUR SAĞLAM